Staden som bara tillĂ„ter elbilar – men inte din egen - eviltoast

Den schweiziska alpstaden Zermatt vid foten av Matterhorn Àr unik pÄ mÄnga sÀtt. Den Àr otroligt vacker, men den Àr ocksÄ dessutom helt bilfri. Bortsett frÄn ett begrÀnsat antal hÄrt reglerade elfordon. Dessutom har man helt och hÄllet förbjudit privat bilÀgande.

Staden ligger avskild i alperna, och nÄs i huvudsak endast med en tÄgförbindelse. Det gjorde att biltrafiken aldrig riktigt hittade hit. LÀnge förlitade man sig istÀllet pÄ hÀst och vagn, men sÄ under 1980-talet var det dags att bli moderna.

Staden beslutade sig dÄ om att endast tillÄta elfordon. Dessutom fick privatpersoner inte Àga bilar. Företagare kunde ansöka om att fÄ köra elfordon, och om staden bedömde att de hade tillrÀckliga skÀl, kunde de beviljas ett tillstÄnd.

Det skapade sÄ klart ocksÄ en lokal marknad för produktion av elfordon. Den rollen tog Stimbo pÄ sig. Det var företaget som historiskt tillverkat hÀstvagnarna i staden. Men den smÄskaliga produktionen Àr kostsam, och varje fordon kostar omkring 1,5 miljoner kronor.

Men att fordonen Àr sÄ dyra gör kanske inget. Pengar finns det gott om i den schweiziska förmögna alpstaden. Dessutom Àr fordonen byggda för att hÄlla i 30 till 50 Är och man vill just samtidigt trots allt begrÀnsa antalet fordon pÄ vÀgen i staden. För att ta sig fram i staden föresprÄkas fötterna, cykeln eller nÄgon av stadens elbussar eller eltaxis.