Fulel i SVT: ”Det hĂ€r Ă€r helt förkastligt” - eviltoast

Kalle Zachari Wahlström i SVT-serien ”HjĂ€lp, vi har köpt en bondgĂ„rd” kopplade solceller sjĂ€lv. SVT har försett klippet med en varningstext. ElsĂ€kerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin sĂ„gar inslaget.

I SENASTE AVSNITTET av SVT-serien ”HjĂ€lp, vi har köpt en bondgĂ„rd” klĂ€ttrar Kalle Zachari Wahlström upp pĂ„ ett stugtak och installerar sina egna solceller. FĂ„r man verkligen göra sĂ„? Nej, absolut inte, menar upprörda elektriker och Installatörsföretagens expert.

”NĂ€r en anlĂ€ggning producerar el gĂ€ller elsĂ€kerhetslagen. Det spelar ingen roll vilket antal volt det handlar om eller om det Ă€r anslutet till nĂ€tet eller ej. Solceller Ă€r alltid starkströmsanlĂ€ggningar och dĂ„ gĂ€ller den lagen.”
FREDRIK BYSTRÖM SJÖDIN, ELSÄKERHETSEXPERT INSTALLATÖRSFÖRETAGEN

– Det hĂ€r Ă€r helt förkastligt. I vilket annat sammanhang skulle tv visa nĂ„got som Ă€r förbjudet och ursĂ€kta det med en varningstext? Till exempel lĂ„ta nĂ„gon utan körkort köra bilar och skriva ”gör ej detta”? Bara för att det handlar om el verkar allt vara tillĂ„tet, sĂ€ger Fredrik Byström Sjödin, elsĂ€kerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

I programmet den 7 augusti kopplar pappan Kalle Zachari Wahlström ihop ett gĂ€ng begagnade solpaneler och sĂ€tter upp pĂ„ ett stugtak. MPPT-regulatorn placeras pĂ„ vĂ€ggen utomhus och han drar kablar genom vĂ€ggen till vĂ€xelriktaren. ”Det Ă€r sjukt lĂ€tt, för lĂ€tt” kommenterar han.

– Det farligaste med det hĂ€r Ă€r att ström börjar gĂ„ i kretsen sĂ„ snart solen skiner. En person som sĂ€ger att han inte har en aning om vad han gör ska inte syssla med det. För en anlĂ€ggning som producerar el gĂ€ller elsĂ€kerhetslagen. Inkoppling av solceller Ă€r ett elinstallationsarbete, sĂ€ger Fredrik Byström Sjödin.

I FACEBOOKGRUPPEN Vi som vill koppla el sĂ€kert hemma, eller bara lĂ€ra oss mer om el diskuteras vad som Ă€r rĂ€tt och fel i inslaget. NĂ„gra menar att det Kalle Zachari Wahlström gör Ă€r helt förbjudet. ”Kanske inte sĂ„ smart att göra olaglig och livsfarlig installation i ett tv-program?” skriver trĂ„dskaparen.

Andra pÄpekar att det Àr tillÄtet att sÀtta upp panelerna sjÀlv och göra kabeldragning ner till platsen för vÀxelriktaren, men inte koppla in den. En kommentator gör jÀmförelser med bil- och bÄtbatterier pÄ 12 volt, eftersom Kalle kopplar sina solceller till ett batteri. Men dÄ Àr man ute och cyklar, menar Fredrik Byström Sjödin.

– För bilar och bĂ„tar gĂ€ller andra lagar. NĂ€r en anlĂ€ggning producerar el gĂ€ller elsĂ€kerhetslagen. Det spelar ingen roll vilket antal volt det handlar om eller om det Ă€r anslutet till nĂ€tet eller ej. Solceller Ă€r alltid starkströmsanlĂ€ggningar och dĂ„ gĂ€ller den lagen, sĂ€ger han bestĂ€mt.

ETT ANNAT PROBLEM nÀr en okunnig person sÀtter upp solceller Àr att det finns risk för dÄliga kopplingar. Med tiden ökar glappen i kopplingarna och det kan bli gnistor som ingen ser. RÀtt vad det Àr blir det varmgÄng och huset kan börja brinna. VÀrt att ta pÄ allvar, eftersom det uppstÄr cirka 12 brÀnder i solelsanlÀggningar i Sverige varje Är.

– SpĂ€nning, ström eller frekvens som kan nĂ„ ett vĂ€rde som gör det farligt för person eller egendom bör hanteras dĂ€refter. Dessutom klĂ€ttrar Kalle Zachari Wahlström omkring pĂ„ taket i badtofflor och utan sĂ€kerhetslina. Bara det Ă€r en katastrof, sĂ€ger Fredrik Byström Sjödin.

LĂ€nk till avsnittet:
https://www.svtplay.se/video/e4g9rBa/hjalp-vi-har-kopt-en-bondgard/4-nock-nock-vem-dar-kalles-pereneum