Fulla fÀngelser försvÄrar jobbet för kriminalvÄrdare i Stockholm - eviltoast

Enkelrum görs till dubbelrum och intagna gÄr utan sysselsÀttning. Samtliga nio fÀngelser i Stockholms lÀn Àr överbelagda och kriminalvÄrdare vittnar om en tuff arbetssituation nÀr antalet intagna ökar.
– Arbetsuppgifterna blir fler, det finns mindre tid att vara en medmĂ€nniska, sĂ€ger Ulrica Åkerström, kriminalvĂ„rdare och förtroendevald för fackförbundet ST pĂ„ anstalten Asptuna.

Under flera Ă„rs tid har det rapporterats om platsbrist pĂ„ Sveriges fĂ€ngelser. Ökade resurser till polisen och straffskĂ€rpningar har gjort att fler döms till fĂ€ngelse.
Regeringen meddelade senast i mitten i juli att de vill införa ytterligare straffskÀrpningar, vilket sannolikt kommer göra att antalet intagna ökar ytterligare.

Platsbrist pÄ Stockholms fÀngelser
I juni i Är fanns det 994 intagna personer pÄ lÀnets nio fÀngelser, men endast 883 fasta platser. Det innebÀr att totalt 111 intagna hade tillfÀlliga boplatser, till exempel med en annan person i ett enkelrum eller i temporÀra bostadsrum i lokaler avsedda för annat.

Intagna gÄr sysslolösa
Det stora antalet intagna gör det svĂ„rt att ordna sysselsĂ€ttning, till exempel arbete i verkstad eller undervisning, Ă„t alla – trots att det finns en sĂ„dan skyldighet enligt lag. SysselsĂ€ttningsgraden bland Stockholms lĂ€ns intagna Ă€r 68 procent.

KriminalvĂ„rdaren Ulrica Åkerström sĂ€ger att de inte har möjlighet att ge alla intagna pĂ„ Asptuna arbete. DĂ€r Ă€r 79 procent av de intagna sysselsatta.

– Det leder till en frustration, stress och ilska hos intagna. Man fĂ„r kanske inte ut det som man vill av sysselsĂ€ttningen, sĂ€ger hon.