YrittÀjyys, laskutus ja alv - eviltoast

En ole vielĂ€ edes aloittanut yrittĂ€jyyttĂ€ ja hukun nyt jo stressiin. Tuntuu, ettĂ€ pitĂ€isi tietÀÀ ihan helvetisti asioista ja etten tiedĂ€ yhtÀÀn mitÀÀn. SilmĂ€t vaan lipuu tekstiĂ€ myöten, mutta mitÀÀn ei jÀÀ pÀÀhĂ€n
 No, jos tĂ€mĂ€ lanka avaa edes yhden nĂ€istĂ€ solmuista, niin hyvĂ€.

Toimin tÀllÀ hetkellÀ kevytyrittÀjÀnÀ ja laitoin juuri ensimmÀisen laskun asiakkaalle ukko.fi asiakaspalvelun avustuksella. Oletan, ettÀ se meni oikein, mutta en ymmÀrrÀ miksi se pitÀÀ tehdÀ nÀin.

Työn laskutuksessa ei mitÀÀn ihmeellistĂ€, mutta materiaalikuluissa kyllĂ€. YksityishenkilönĂ€ kun kĂ€yn ostamassa rautakaupasta tarvikkeet jotka maksoi vaikka 100€ sisĂ€ltĂ€en alvin, niin minkĂ€ takia asiakas joutuu maksamaan 100€ + 24%? Oman jĂ€rjen mukaan kun alv on jo maksettu, niin eikös sen pitĂ€isi vaan maksaa minulle takaisin tuo 100€ ja sillĂ€ selvĂ€? NythĂ€n siitĂ€ maksetaan alv ikÀÀnkuin kahteen kertaan. Asiakaspalvelija vakuutti, ettĂ€ nĂ€in se menee, mutta en ymmĂ€rrĂ€ miksi. Osaako joku viisaampi selventÀÀ?

Otetaan vastaan myös kannustavia kommentteja yrittÀjyyteen liittyen. Kauhukokemukset saatte pitÀÀ itsellÀnne. En halua edes kuulla, tai muuten menen takaisin töihin sinne mistÀ tulinkin ja hautaan nÀmÀ haaveet.

  • Critical_Insight@feddit.uk
    cake
    OP
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Toi alvihomma saattaa olla vÀhÀn kuin sÀhköoppi, ettÀ se ei vain ole konseptina yhteensopiva aivojeni kanssa. Vakka kuinka tarkkaan yritÀn tuon itselleni tavata, niin se ei vain mene jÀrkeen.

    Jos asiakas haluaa uuden postilaatikon ja minĂ€ kĂ€yn sellaisen ostamassa ja asentamassa, niin minkĂ€ takia se ei mene niin, ettĂ€ veloitan hĂ€neltĂ€ tunnin aikaani josta luonnollisesti menee vĂ€hennykset ja siihen lisĂ€ksi sen verran mitĂ€ tuo postilaatikko maksoi, jonka asiakas maksaa minulle sellaisenaan takaisin koska minĂ€ siitĂ€ olen ostaessani verot jo maksanut? Ei mene ymmĂ€rrykseen, ettĂ€ minkĂ€ takia asiakas joutuu maksamaan satasen postilaatikosta 124€ ja se yhtĂ€kkiĂ€ maksoikin minulle vain 80€. Miksen vain saa omiani takaisin - sitĂ€ en ymmĂ€rrĂ€.

    MitÀ yrittÀjyyteen itsessÀÀn tulee, niin eniten toivoisin sitÀ omaa vapautta ja mielellÀÀn vÀhÀn monipuolisempaa työtÀ, kuin vain sitÀ -tun putkiasentamista mitÀ olen tehnyt jo vuosikaudet. PelkÀÀn vaan on, ettÀ jos huomaan olevani vain entistÀ stressaantuneempi ja kÀyttÀvÀni siihen huomattavasti paljon enemmÀn aikaa, kuin mitÀ nyt työntekijÀnÀ, niin sitten menen vain ojasta allikkoon. Jos tÀssÀ saakelin oravanpyörÀssÀ on juostava, niin tahtoisin edes mahdollisimman mukavan pyörÀn. En minÀ rikastua halua, vaan tulla toimeen. Jos voisin edes jotenkuten nykyiset (suhteellisen hyvÀt) tuloni sÀilyttÀÀ, niin olisihan se kiva.

    • IsoKiero@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      jonka asiakas maksaa minulle sellaisenaan takaisin koska minÀ siitÀ olen ostaessani verot jo maksanut?

      Siksi, kun sen arvonlisĂ€veron maksaa loppupelissĂ€ sen hyödykkeen viimeinen kĂ€yttĂ€jĂ€ siitĂ€ syystĂ€ ettĂ€ veroa ei peritĂ€ moneen kertaan. SinĂ€ voit myydĂ€ sen postilaatikon 80€+alv, jolloin se asiakaskin maksaa sen saman 100€ mitĂ€ sinĂ€ köyhdyit k-raudassa, mutta verottaja hyvittÀÀ sen maksetun alvin sinulle, koska et ole sen kyseisen tuotteen viimeinen kĂ€yttĂ€jĂ€. JĂ€rkeĂ€ tai ei, niin noin se toimii. Itsekin kyllĂ€ tuskailin aikanaan sen alvin sÀÀtĂ€misen kanssa, mutta kun sitĂ€ on vuosia tehnyt, niin pÀÀkoppaan on vain muotoutunut malli, ettĂ€ noin se toimii, oli jĂ€rkeĂ€ tai ei. Ja tuon kanssa oppii kyllĂ€ elĂ€mÀÀn, ei siinĂ€ ole mitÀÀn erityisen vaikeaa, pitÀÀ vain sisĂ€istÀÀ ettĂ€ homma nyt vain on nĂ€in, samalla tapaa kuin pii on 3.14jne matematiikan tunnilla.

      Tuosta lopusta tunnistan kyllÀ itseni vuosien takaa aivan tÀysin. Nyt tosin olen itse taas palkkatöissÀ toistaiseksi kun korona ja Ukrainan sota veti tilauskirjat hieman tyhjÀksi, mutta yritys on edelleen olemassa ja jos sattuisin jossain mielenhÀiriössÀ niin haluamaan niin voisin valehtelematta esitellÀ itseni toimitusjohtajana. Ei muuta kuin onnea matkaan, aita ei tÀllÀkohtaa todellakaan ole matalin, mutta jos sopiva mielenlaatu löytyy ja paineenkestoa on riittÀvÀsti, niin niitÀ onnistumisen tunteita ei kellokorttia leimatessa saa kyllÀ mitenkÀÀn aikaiseksi. Kuten todettua, tippaakaan ei kaduta, vaikka varsinkin taloudellisesti olisi varmaan pÀrjÀnnyt paremmin jollain muulla tapaa. Ja toisaalta sitten tuttuja yrittÀjiÀ löytyy, jotka ovat lÀhteneet siitÀ mitÀ on sattunut taskussa olemaan, osalla on vain ollut paremmin virtaa kinttaissa tai tuuria paremmin kohdallaan ja nykyÀÀn sitten kehittÀvÀt firmaansa velattomassa omakotitalossa.

      • Critical_Insight@feddit.uk
        cake
        OP
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Jotenkin noin se kĂ€visikin enemmĂ€n jĂ€rkeen, ettĂ€ merkkaan laskuun alvittoman hinnan +24% joka tekee sen 100€ mitĂ€ itse maksoin jonka asiakas sitten maksaa sellaisenaan minulle takaisin, ja jos siitĂ€ pystyn sitten vĂ€hentĂ€mÀÀn alvin myöhemmin joka tarkoittaa, ettĂ€ lopulta ne maksoi minulle vain 80€ ja asiakas maksoi “rautakauppahinnan” Nyt kun sitĂ€ noin koitin tehdĂ€, niin vaikutti vain siltĂ€, ettĂ€ joutuisin sitten kompensoimaan tarvikkeiden hintaa työstĂ€ saaduista rahoista. En tiedĂ€. PitĂ€isi olla joku vieressĂ€ vÀÀntĂ€mĂ€ssĂ€ rautalangasta kielellĂ€ jonka viisivuotiaskin ymmĂ€rtĂ€isi.

        Saanko tiedustella minkÀ tyyppistÀ työtÀ olet yrittÀjÀnÀ tehnyt? TÀmÀ kyseinen asiakas, jolle kÀvin tekemÀssÀ pienen vesijohtojen muutostyön, sanoi soittaneensa 20 eri firmaan joista kukaan ei kerennyt tulla. Voisi kuvitella, ettÀ jos kysyntÀ on noin kovaa, niin voisin mahdollisesti pystyÀ työllistÀmÀÀn itseni ihan LVI asentajanakin, mutta mielummin toki tekisin kaikenlaista muutakin kiinteistönhuoltohommia tai rakennan vaikka roskakatoksia yms. Itse olen siitÀ hyvÀssÀ tilanteessa, ettÀ sÀÀstöjÀ on ihan hyvin ja yrittÀjyyden aloitus ei joitakin yksittÀisiÀ työkaluja lukuunottamatta suurempia hankintoja vaadi. Se on vain tuo tuntemattomaan hyppÀÀminen tÀstÀ huolettomasta, leppoisesta palkkatyöstÀ.

        • IsoKiero@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          Nyt kun sitÀ noin koitin tehdÀ, niin vaikutti vain siltÀ, ettÀ joutuisin sitten kompensoimaan tarvikkeiden hintaa työstÀ saaduista rahoista.

          Jos et ole alv-rekisterissÀ, niin silloin et myöskÀÀn saa alveja vÀhentÀÀ omista ostoista, mutta toisaalta niitÀ ei myöskÀÀn tarvitse tilittÀÀ mihinkÀÀn. Tuo ukko.fi nyt kuitenkin taitaa toimia niin, ettÀ nehÀn ikÀÀnkuin maksavat sinulle palkkaa tekemÀstÀsi työstÀ ja tuo Ukko sitten joutuu tilittÀmÀÀn alvit (tietyn rajan jÀlkeen alvirekisteriin on pakko mennÀ, en muista yhtÀkkiÀ ettÀ paljonko se oli). Jolloin tuon kevytyrittÀjyyden mukana tulee sitten tÀmmöinen pikku jekku, ettÀ sekÀ sinÀ ettÀ loppuasiakas joutuu alvit maksamaan, sikÀli kun minuutin FAQ:n lukemisella nyt ymmÀrsin oikein.

          Eli vaikka palvelu on helppo, niin sillÀ helppoudella on myös hintansa. Edelleen, jos meinaat itsesi hommalla elÀttÀÀ, suosittelen sitÀ osakeyhtiön perustamista ja tilitoimiston palkkaamista. Kunnan/kaupungin palveluista löytynee jonkinlainen yritysasiahenkilö, joka osaa neuvoa asiassa eteenpÀin ja paikallista yrittÀjÀyhdistystÀ voi myös lÀhestyÀ ettÀ tarjoaisiko joku konsultointia kahvikupposta vastaan.

          Saanko tiedustella minkÀ tyyppistÀ työtÀ olet yrittÀjÀnÀ tehnyt?

          IT alan hommia on tullut tehtyÀ laidasta laitaan ja ajatuksissa kytee vÀhÀn toisenkin yrityksen perustaminen, jonka kautta voisi ainakin yrittÀÀ myydÀ huonekaluja yms kun niitÀ on mukava nikkaroida ihan harrasteenakin. Nörttihommissa kun ei sitÀ oman kÀden jÀlkeÀ paljon nÀe, kun ainoa muutos töitÀ tehdessÀ on ettÀ jossain kellarissa vilkkuu merkkivalot vÀhÀn eri tahdissa.

          Se on vain tuo tuntemattomaan hyppÀÀminen tÀstÀ huolettomasta, leppoisesta palkkatyöstÀ.

          SehÀn se. Mutta jos siinÀ reunalla kÀy ja jÀttÀÀ hyppÀÀmÀttÀ, niin ainakin minulla olisi ollut sitten loppuelÀmÀn jossittelu ettÀ olisiko kuitenkin pitÀnyt uskaltaa. Nyt kun on lapset ja asuntolaina niin kynnys olisi paljon korkeampi kuin silloin aikanaan. Ja aina siitÀ pÀÀsee pois jos haluaa, mutta tÀssÀkin se Oy on mukava kun koko firman vastuineen voi myydÀ tai toiminnan muuten vain lopettaa ja pistÀÀ y-tunnuksen pöytÀlaatikkoon. Tuohon alkuvaiheeseen on tarjolla myös starttirahaa, sitÀ kannattaa ehdottomasti hyödyntÀÀ niin liikkeelellÀhtö on vÀhÀn kevyempi.

          Ne kÀytÀnnön hommat kyllÀ sitten opettaa, tÀhdellisin on varmaan pitÀÀ huolta kassavirrasta ettei kÀy niin ettÀ tÀnÀÀn pitÀisi maksaa parin tonnin lasku ja rahat asiakkaalta tulee vasta kuukauden pÀÀstÀ. Etenkin isommissa yrityksissÀ ja julkishallinnossa maksuajat tuppaa olemaan ainakin 21 pÀivÀÀ netto.

          • Critical_Insight@feddit.uk
            cake
            OP
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            2
            ·
            1 year ago

            Tuota koitan itsellenikin muistuttaa, ettĂ€ olen sitĂ€ jo niin kauan pyöritellyt mielessĂ€ni, ettĂ€ jos jĂ€tĂ€n kokeilematta, niin saan lopun ikĂ€ni miettiĂ€ vain “mitĂ€ jos
?” Vastaavasti jos olisin sodassa, vankilassa tms. niin vakuuttelisin itselleni, ettĂ€ jos/kun tÀÀltĂ€ pÀÀsen, niin pistĂ€n kyllĂ€ oman firman pystyyn ja alan tekemÀÀn X, Y ja Z.

            Tuo esineiden valmistus ja myyminen kiinnostaa kyllĂ€ itseĂ€nikin. Se on se mitĂ€ tekisin jos voisin tehdĂ€ ihan mitĂ€ vaan. En tosin niinkÀÀn huonekaluja vaan mieluiten kaikenlaisia erikoisempia mittatilaus yms. custom esineitĂ€. Rakastaisin olla mukana toteuttamassa ihmisten hulluja ideoita. Kaikenlaiset “keksinnöt” on aina ollut kiehtovia. Parhaillaan juuri muutan vanhaa puuliiteriĂ€ lĂ€mpöiseksi työverstaaksi itselleni. SiellĂ€ kun saisi pĂ€ivĂ€t puuhailla ja suunnitella, niin kyllĂ€ kelpaisi. Jos olisi isommat tilat, niin veneiden kunnostus olisi myös kiinnostavaa.